Макрон: Француска спремна да буде гарант мира у Украјини

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон изјавио је да је његова држава спремна да буде гарант мировног процеса у Украјини једном када дође до прекида ватре.
makron yt
Фото: Youtube Printscreen

"У неком тренутку, прекид ватре ће бити проглашен, биће потребно изградити мир. Ово не може бити урађено без гаранта, уосталом, било је и позива да Француска буде један од гаранта", казао је Макрон за данашње издање "Парисијена", преноси ТАС С.

Он је нагласио да је спреман да настави преговоре са руским колегом Владимиром Путином, јер ће помоћи Паризу да "одржи статус преговарача".

"Ово је моја дужност. Иако не верујем да ће бити неких резултата до половине маја, разговори ће бити корисна припрема за мир који ће уследити", истакао је Макрон.

Француски председник је додао да обраћа пажњу на питање хуманитарних коридора, посебно помињући ситуацију у Мариупољу.

Према Макроновим речима, руска страна је врло јасно одбила понуду Француске да изведе своју хуманитарну операцију у Мариупољу, у сарадњи са Грчком и Турском.

Макрон је додао да је Париз предлагао да се отвори хуманитарни коридор, уз учешће Међународног комитета Црвеног крста.

У среду, Француска је окончала припреме за међународну хуманитарну операцију у Мариупољу како би се евакуисали становници града и чека руску дозволу, казао је државни секретар Габријел Атал у среду.

Руско министарство одбране одговорило је да руска страна отвара хуманитарне коридоре сваки дан, у складу са хуманитарним иницијативама Француске, Немачке и Турске.

Москва додаје да Русија посматра да ли се поштује прекид ватре дуж ових рута на дневном нивоу, и информише о томе стране амбасадоре и релевантне међународне организације о томе.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести