Мађарска уводи забране на друштвеним мрежама

Мађарска влада је данас саопштила да ће увести одређене забране на друштвеним мрежама како би спречила "намерну, идеолошку", злоупотребу дигиналних платформи, уочи избора 2022. године.
budimpesta Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

БУДИМПЕШТА: Мађарска влада је данас саопштила да ће увести одређене забране на друштвеним мрежама како би спречила "намерну, идеолошку", злоупотребу дигиналних платформи, уочи избора 2022. године.

Министарка правде Јудит Варка је повукла паралелу са гашењем налога на друштвеним мрежама бившем председнику САД Доналду Трампу, након што су његове присталице упале у Конгрес 6. јануара, рекавши да су технолошки гиганти, такође, покушали да спрече "слободу говора" мађарских државних лидера, пренео је Ројтерс.

Доласком Џоа Бајдена на чело САД, "амерички технолошки гуруи су пуштени с ланца, а Барак Обама каже да заустављање Трампа није крај ове приче, јер у свету има много Трампова, као што је Виктор Орбан", изјавила је Варга за про-државни медиј Пешти ТВ.

"Либерали раде јако и учиниће све што је у њиховој моћи против Орбанове владе 2022. године", додала је она, алудирајући да ће предстојећа изборна кампања бити жестока.

Варга је путем Фејсбука обелоданила да ће бити рестриктивних мера на друштвеним мрежама, али није рекла које ће кораке предузети влада.

Фејсбук и Инстаграм су доминантне друштвене мреже у Мађарској, па онда иде Твитер.

Твитер налог мађарске владе привремено је био суспендован у септембру, због чега се владин портпарол Золтан Ковач жалио да "технички гиганти желе да утишају све који имају другачије мишљење".

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести