Мађарска: Рестрикције за невакцинисане до августа

БУДИМПЕШТА: Ограничења за Мађаре који немају уверење о имунитету остаће на снази до августа, изјавио је данас шеф кабинета мађарског премијера Гергељи Гуљаш.
budimpesta, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Он је, на конференцији за новинаре, рекао да ће сертификати о вакцинацији и даље бити потребни како би се присуствовало концертима и фестивалима, користиле услуге ресторана или хотела, или учествовало у спортским догађајима "током предстојећих месеци". Гуљаш је изјавио и да Мађари који се враћају из других земаља више не морају да се изолују ако имају сертификат, преноси мађарска агенција МТИ. Вакцинација је, како додаје, и даље бесплатна и добровољна, а вакцине "АстраЗенека", "Синофарм", "Спутњик В", "Модерна" и "Фајзер" биће расподељене чим стигну.

Гуљаш је додао да би још 330.000 доза требало да стигне следеће недеље, и да ће оне бити опредељене за особе узраста од 16 до 18 година.

"Око милион људи, односно 80 одсто од укупно регистрованих, већ је примило најмање једну дозу вакцине", рекао је Гуљаш.

У последње четири недеље је, према његовим речима, дато скоро два милиона првих доза вакцина против корона вируса, а вакцинисано је готово 53 одсто одрасле популације.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести