Ле Пен: Ако победим, срушићу ветротурбине

ПАРИЗ: Француска кандидаткиња за председника, припадница крајње деснице Мари Ле Пен, обећала је да ће ако буде изабрана за председницу следеће године, укинути све субвенције за обновљиву енергију и срушити ветротурбине у Француској.
е
Фото: Youtube Printscreen

"Ветар и соларна енергија нису обновљиви, они су наизменични. Ако будем изабрана, ставићу тачку на сву изградњу нових ветропаркова и покренућу велики пројекат за њихову демонтажу", навела је Ле Пен за РТЛ радио.

Додала је да ће укинути субвенције за ветар и соларну енергију, које, према њеним речима, износе шест или седам милијарди евра годишње, што врши велики терет на рачуне за струју потрошача.

Ле Пен је обећала да ће пружити снажну подршку нуклеарној индустрији Француске, допуштајући изградњу неколико нових нуклеарних реактора, финансирајући велику модернизацију постојеће флоте Француске и пружајући подршку изградњи малих модуларних реактора како је предложио председник Емануел Макрон.

У "стратегији за француску економију 2030" представљену ове недеље, Макрон је предложио милијарде евра подршке за електрична возила, нуклеарну индустрију и зелени водоник - произведен нуклеарном енергијом - али је мало помињао обновљиву енергију.

Француска производи око 75 одсто своје енергије у нуклеарним електранама, што значи да њена производња електричне енергије има међу најнижим емисијама угљен-диоксида по глави становника у некој од развијених економија.

Међутим, далеко заостаје за Немачком и другим европским државама по улагању у ветар и соларну енергију.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести