Лавров: Русија неће објавити амерички одговор

МОСКВА: Одговор НАТО у вези с безбедносним гаранцијама уручен је руском амбасадору у Бриселу Александру Токовинину, саопштило је руско министарство спољних послова.
sergej lavrov
Фото: Tanjug (AP Photo/Seth Wenig)

Претходно је и амерички амбасадор у Москви Џон Саливен уручио писани одговор Вашингтона на руски нацрт безбедносних гаранција током састанка са замеником шефа руске дипломатије Александром Грушком јавио је Тасс.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров нешто раније је у државној Думи казао да Русија неће објавити амерички одговор ако то буде тражено, али ће обелоданити генерални списак одговора.

Столтенберг изгубио додир с реалношћу

Руски министар спољних послова Сегеј Лавров изјавио је данас да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изгубио додир са реалношћу и да је тешко схватити његове изјаве озбиљно.

"Знате да већ дуго не коментаришем његове изјаве. По мом мишљењу, он је већ изгубио додир са реалношћу", рекао је Лавров новинарима коментаришући речи шефа Алијансе о потенцијалном гомилању војске на источном крилу, преноси ТАСС.


Представник Русије у УН: Изјаве САД за домаћу употребу

Саопштења САД о потенцијалним санкцијама руском председнику Владимиру Путину дају се за "домаћу употребу" и ради хвалисања пред својим савезницима, изјавио је први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

САД су недавно изговориле толико много ствари да се све то мора рашчистити и објаснити. Зато ја не бих све то узимао превише озбиљно. То је углавном за домаћу употребу и да би својим савезницима показали како су чврсти и како могу да се заузму и за себе и за њих, рекао је Пољански, преноси ТАСС.


НАТО је у понедељак саопштио да ће савезничке снаге бити спремне и да би могао да распореди додатне борбене јединице у источној Европи као одговор на гомилање јединица руских оруужаних снага на граници са Украјином.

Столтенберг је рекао да размештање нових војних снага НАТО у источној Европи "није претња за Русију" и да НАТО "остаје спреман за наставак дијалога с Русијом".

Лавров је новинарима рекао и да је Москва спремна за сваки развој ситуације када је реч о безбедности.

"Спремни смо за сваки сценарио. Никад нисмо напали никог, увек су нас нападали. Они који су то радили увек би добили шта заслужују", рекао је Лавров.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести