Кремљ: Предлози Лукашенка и Си Ђинпинга за примирје нису за поређење

МОСКВА: Неприкладно је поредити два предлога за мирно решење сукоба у Украјини, које су предложили кинески председник Си Ђинпинг и белоруски председник Александар Лукашенко, саопштио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
r
Фото: Ilustracija/pixabay.com

"И сам председник Русије је говорио о томе да је он лично разматрао план, његове одвојене одредбе, али мислимо да није прикладно упоређивати те две идеје. Мислим на ону коју је пласирао председник Кине Си Ђинпинг и ону о којој је сада говорио белоруски председник Александар Лукашенко“, нагласио је он одговарајући новинарима на питање о томе какав формат примирја, који су предложиле Белорусија или Кина, у Кремљу сматрају погоднијим.

Песков је саопштио данас да ће Москва разговарати с председником Белорусије о његовом позиву за моментални прекид ватре у Украјини, али и да примирје у овом тренутку не би омогућило постизање циљева "специјалне војне операције", преноси ТАСС.

Портпарол Кремља је додао да ће председник Русије Владимир Путин следеће недеље разговарати о Лукашенковом позиву на преговоре и да су неки делови кинеског предлога за мир у Украјини неизводљиви јер Украјина "прати наређења Запада да не преговара са Москвом".

Председник Белорусије Александар Лукашенко предложио је раније данас да се прогласи безусловни прекид ватре у Украјини и успостави примирје, при чему ниједна страна не би имала права да прегрупише своје трупе. "Преузеćу ризик да сугеришем да војне активности у Украјини треба да престану без права да стране прераспореде опрему и прегрупишу снаге", рекао је Лукашенко обраћајући се грађанима и парламенту, преноси ТАСС.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести