Клуге: Ковид-19 поново главни узрок смрти у Европи

ЖЕНЕВА: Светска здравствена организација (СЗО) је веома забринута због ширења ковида-19 у Европи, док се континент бори са новим таласом инфекција корона вируса, поручио је шеф канцеларије СЗО за Европу Ханс Клуге.
korona
Фото: Tanjug/AP

Он је у изјави за Би-Би-Си упозорио да би до марта могло бити забележено око 500.000 смртних случајева, ако се одмах не преузму хитне мере.

Ковид 19 је поново постао главни узрок смрти у нашем региону, нагласио је Клуге, уз напомену да су нам сада познати механизми у борби против ове болести.

Он је рекао да би обавеза ношења маски могла одмах да помогне у успоравању пандемије.

Неколико европских земаља је недавно забележило рекордно високе стопе заразе, што је довело до делимичног или потпуног затварања,а шеф регионалне канцеларије СЗО сматра да су за епидемиолошку ситуацију одговорни хладно време, недовољан удео вакцинисаних и доминација заразније делта варијанте вируса.

Он је позвао на повећање броја вакцинисаних, спровођење основних јавноздравствених мера и нових третмана за сузбијање ширења.

Клуге сматра да би обавеза вакцинације требало да буде "последње средство", али да је прави тренутак за "правну и друштвену дебату" о том питању.

Пре тога постоје и друга средства као што су ковид сертификати, рекао је он, оценивши да ковид сертификати не представљају "ограничење слобода, већ су средство за очување наше индивидуалне слободе".

Аустрија је у петак постала прва европска земља која је објавила да ће вакцинација против ковид 19 постати законски обавезна, а то правило би требало да ступи на снагу у фебруару.

Истовремено, Аустрија је, као одговор на рекордан пораст инфекција и ниску покривеност вакцинацијом, увела карантин за све становнике, након што је у почетку био на снази само за вакцинисане особе.

И многе друге европске земље уводе нове мере, док број случајева расте.

Чешка и Словачка увеле су нова ограничења за становнике који нису вакцинисани против ковид 19, а у Холандији су током ноћи избили насилни протести против владиних планова за додатна ограничења и забрану новогодишњег ватромета, на шта је полиција одговорила пуцањем на демонстранте.

Немачки министар здравља Јенс Шпан поручио је да је Немачка у "ванредном стању" и одбио је да искључи могућност увођења новог карантина у земљи.

Велика Британија, која је у петак забележила 44.242 нова случаја ковид 19, више пута је поновила да неће увести закључавање, али влада у Лондону није искључила нова ограничења како би заштитила здравствени систем.

У овом случају британска влада разматра увођење ковид сертификата за активности у затвореном простору, обавезно ношење маски у појединим затвореним просторима, као и препоруке за рад од куће.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести