Климатски протести широм света, Грета Тунберг у Берлину

БЕРЛИН: Млади широм света изашли су на улице да траже хитне мере за спречавање катастрофалних климатских промена, у највећем протесту од почетка пандемије ковида 19, а таквом скупу испред зграде Рајхстага у Берлину придружила се и шведска еколошка активисткиња Грета Тунберг.
greta tunberg
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori, File)

Окупљени испред немачког парламента затражили су данас од политичара да предузму снажније мере за сузбијање климатских промена, а широм Немачке на сличним скуповима више хиљада људи окупило се у неколико градова.

Једна од најпознатијих еколошких активиста,Тунберг (18) обратила се берлинском скупу и поручила да је гласање важно, али да мора да буде праћено протестима који врше стални притисак на политичаре, преноси Ројтерс.

Она је рекла да је концентрација ЦО2 у ваздуху највиша за последњих три милиона година историје планете и да је јасније него икада да ниједна политичка партија не чини ни довољно близу онога што је потребно да би се то променило.

Још увек можемо ово да преокренемо. Ми захтевамо промену и ми смо промена, поручила је Тунберг уз овације окупљених.

Идеја за глобални "климатски штрајк" инспирисана је соло протестом ове тинејџерке у Стокхолму пре три године, а данас је од Јапана и Индије, до Италије и Велике Британије он одржан усред озбиљних упозорења научника да се планета суочава са опасним порастом температуре, осим ако се емисије штетних гасова драстично не смање у наредним годинама.

Немачки активисти назвали су изборе у недељу "гласањем века", јер ће по њима одлуке наредне владе утицати на напоре земље у борби против климатских промена у деценијама које долазе, а ово питање је било главна тема током изборне кампање.

Недалеко од места протеста двојица младих климатских активиста наставила су штрајк глађу, који има за циљ да натера политичаре да се јавно обавежу о климатској политици.

Хенинг Јешке (21) започео је штрајк 30. аугуста заједно са још седам особа које су у међувремену одустале, да би му се недавно придружио још један штрајкач, а обојица су најавили да ће протест ескалирати и да ће почети да одбијају узимање течности од суботе.

Штрајкачи захтевају да социладемократа Олаф Шолц, који важи за највећег фаворита на месту следећег немачког канцелара, јавно призна да се земља суочава са климатском ванредном ситуацијом.

Званичник немачке Владе рекао је да је притисак младих климатских активиста већ резултирао конкретним политикама последњих година, од виших цена угљеника, до милијарди евра које су уложене у зеленије технологије.

Имамо и ново расположење у целом друштву, где политичари више не морају да објашњавају зашто нешто раде ради заштите климе, већ морају да се правдају зашто не штите климу, поручио је портпарол немачког министарства животне средине Николаи Фихтнер.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести