Кина: Мирно уједињење и једна земља, два система за Тајван

ПЕКИНГ: Кина је данас поручила да су мирно уједињење и "једна земља, два система" основни принципи за решавање тајванског питања, али и да "неће одустати од употребе силе" и да "задржава могућност да предузме све неопходне мере" у заштити од спољног мешања и свих сепаратистичких активности.
2
Фото: Lin Jian/Xinhua via AP, File

Канцеларија за послове Тајвана и Канцеларија за информисање при Државном савету Кине, објавиле су Белу књигу под насловом „Тајванско питање и поновно уједињење Кине у новој ери“, преноси агенција Синхуа.

Мирно уједињење и „једна земља, два система" су наши основни принципи за решавање тајванског питања и најбољи приступ остварењу националног уједињења, наводи се у Белој књизи.

„Радићемо са највећом искреношћу и уложићемо све напоре да постигнемо мирно уједињење. Али нећемо одустати од употребе силе и задржавамо могућност да предузмемо све неопходне мере, да се заштитимо од спољног мешања и свих сепаратистичких активности. То ни на који начин не циља на наше сународнике на Тајвану. Употреба силе би била последње средство предузето под убедљивим околностима", каже се у Белој књизи, преноси Синхуа.
Како је саопштио портпарол канцеларије, Бела књига је објављена да би се поновила чињеница да је Тајван део Кине и демонстрирала решеност Комунистичке партије Кине (КПК) и кинеског народа и њихова посвећеност националном уједињењу, и да би се нагласила позиција и политика КПК-а и кинеске владе у новој ери.

"Ми смо једна Кина, а Тајван је део Кине. Ово је неоспорна чињеница подржана историјом и законом. Тајван никада није био држава, његов статус као дела Кине је непроменљив", наводи се у Белој књизи.


Успешно завршене војне вежбе

Кинеска војска саопштила је данас да је после готово недељу дана успешно завршила различите војне задатке око Тајвана, али да наставља помно да прати ситуацију у Тајванском мореузу.

Кинеска војска ће спроводити редовне патроле и наставити да изводи војну обуку како би постигла борбену готовост, саопштено је на званичном Веибо налогу Источне команде кинеске Народноослободилачке армије, преноси Ројтерс.

Кина је започела масовне војне вежбе након посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси којој се Пекинг оштро противио.


Наглашава се да је Резолуција 2758 Генералне скупштине УН политички документ који обухвата принцип једне Кине, чији правни ауторитет не оставља место сумњи и признат је широм света, представља универзални консензус међународне заједнице и у складу је са основним нормама међународних односа.
Истиче се да је КПК посвећена историјској мисији решавања тајванског питања и остварења потпуног поновног уједињења Кине и да је под њеним руководством постигнут велики напредак у односима између две обале Тајванског мореуза у протеклих седам деценија.

Према овом документу, поступци власти Демократске прогресивне странке у Тајпеју довели су до напетости у односима "две обале Тајванског мореуза", угрожавања мира и стабилности и подривања просперитета и ограничавања простора за мирно уједињење.
То су препреке које се морају уклонити у унапређењу процеса мирног уједињења, наводи се у Белој књизи.

Саопштено је и да су "спољне снаге подстицале провокативне акције сепаратистичких снага, што је појачало напетост и конфронтацију између две обале и подрило мир и стабилност у азијско-пацифичком региону", преноси Синхуа.

 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести