Ким Џонг Уна слави 10 година на челу војске Северне Кореје

ПЈОНГЈАНГ: Владајућа Радничка партија Северне Кореје истакла је данас, поводом 10.годишњице доласка Ким Џонг Уна на место врховног команданта војске, да је он ојачао „борбени дух“ свих становника државе.
1
Фото: Tanjug/HOGP

Ким је именован за врховног команданта војске 30. децембра 2011., након смрти свог оца и претходника, Ким Џонг Ила, истог месеца, а „Родонг Симун“, гласило Централног комитета партије, саопштио је данас да Ким „буди у људима патриотизам” и да ће захваљујући њему „моћна социјалистичка земља сигурно изаћи као победник“ као и да је њена „будућност ружичаста“, преноси Кјодо.

Северна Кореја признаје да се тренутно суочава са тешком кризом и проблемима у снабдевању храном, делимично због природних катастрофа и успорених трговинских активности са Кином, њеним најближим и најутицајнијим економским савезником у условима пандемије корона вируса.

На дипломатском фронту, директни преговори између Северне Кореје и САД су у застоју више од две године, при чему је мало вероватно да ће администрација председника Џозефа Бајдена лако пристати на уступке и ублажавање санкција без чврстих доказа о денуклеаризацији Пјонгјанга, наводи Кјодо.

Северна Кореја је изразила неспремност да води билатералне преговоре са САД уколико Вашингтон не одустане од оног, што Пјонгјанг сматра непријатељским ставом,а две државе немају дипломатске односе.

Владајућа Радничка партија Северне Кореје је започела пленарни састанак Централног комитета у понедељак, саопштила је државна Корејска централна новинска агенција, на коме ће бити размотрена сва актуелна питања, а није прецизирано када ће ова седница бити завршена

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести