ЈАР: Џонсон и Џонсон вакцина уместо АстраЗенеке

„Наш план почетка имунизације није се променио, осим што ћемо почети са Џонсон и Џонсон уместо са вакцином АстраЗенека“, наводи се у саопштењу владе, преноси Ројтерс.
vakcina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

КЕЈПТАУН: Јужноафричка Република (ЈАР) започиње кампању имунизације са „Џонсон и Џонсон“ вакцином за ковид 19 након што су истраживања показала да вакцина „АстраЗенеке“ која је планирана омогућава смањену заштиту од доминантног соја вируса у тој земљи.

„Наш план почетка имунизације није се променио, осим што ћемо почети са Џонсон и Џонсон уместо са вакцином АстраЗенека“, наводи се у саопштењу владе, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је високи функционер министарства здравља ЈАР Анбан Пилаи рекао државном радију САБЦ да се вакцина Џонсон и Џонсон добро показала и да су испитивања утврдила да је врло ефикасна у спречавању хоспитализације и смрти, а може се чувати и на температурама фрижидера, као и да државни регулатор САХПРА још увек није одобрио вакцину, али да је она у процедури од краја прошле године.

Земља, која је забележила највише заражавања коронавирусом у Африци и више од 46.000 смртних случајева, планирала је да започне вакцинацију здравствених радницика са вакцином АстраЗенека, али је тај план стопирала, да би влада у понедељак саопштила да ће вакцина са Џонсон и Џонсон бити омогућена од средине фебруара.

Прелиминарни подаци испитивања показују да вакцина АстраЗенека не смањује значајно ризик од благе до умерене болести изазване заразнијим сојем 501Y.В2 корона вируса, који је први пут идентификован крајем прошле године, а који је доминантан за Јужну Африку и цео околни регион.

На основу извештаја Светске здравствене организације (СЗО ) од прошле недеље сумња се да се сој 501Y.В2 проширио на још девет афричких земаља, а АстраЗенека, која је развила вакцину са Универзитетом Окфорд, саопштила је да је већ почела да је прилагођава новом соју, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести