Избори у Немачкој: Блага предност СПД према првим резултатима

БЕРЛИН: Као што су и наговештавале прогнозе на основу испитивања гласача, Социјалдемократска партија Немачке (СПД) и владајућа ЦДУ/ЦСУ воде тесну битку за прву позицију на данас одржаним парламентарним изборима.
n
Фото: Tanjug (AP Photo/Markus Schreiber)

Према првим прелиминарним резултатима на основу малог узорка пребројаних гласова, СПД води са 24,9 одсто гласова по АРД-у, а по ЗДФ-у са 25,6 процената.

ЦДУ/ЦСУ тренутно је освојила 24,7, односно 24,4 одсто гласова.

На трећем месту су Зелени са 14,8, односно 14,7 одсто гласова.

Затим следе ФДП са 11,2, односно 11,6 одсто, и Алтернатива за Немачку (АфД) 11,3 и 10,3 одсто, према првим прелиминарним резултатима немачких телевизија АРД и ЗДФ.

У Бундестаг улази још једино левица „Линке“ са пет одсто гласова.

Ови резултати указују на тесну борбу до последњег пребројаног гласа, а потом и на дуге коалиционе преговоре.

Иначе ови избори су по много чему рекордни, како по броју гласача путем поште који се процењује на више од 40 одсто, тако и по броју странака које учествују, а има их 47.

Генерални секретар ЦДУ: Биће ово дуга изборна ноћ

Генерални секретар Хришћанско-демократске уније Паул Цимијак изјавио је коментаришући прве излазне анкете које указују на тесан резултат конзервативаца и социјалдемократа да ће "ово бити дуга изборна ноћ".

Бројке показују да постоји могућност коалиције Уније (ЦДУ/ЦСУ), Зелених и слободних демократа, рекао је Цимијак за АРД.

Лашет: Тесна борба, унионисти желе да воде владу

Кандидат за канцелара ЦДУ/ЦСУ Армин Лашет рекао је вечерас да се води тесна борба у изборној ноћи, али је и поручио да унионисти желе да воде нову владу.

На почетку обраћања у изборном штабу он је нагласио да се по први пут после 16 година Ангела Меркел није кандидовала за канцелара, тако да су унионисти у изборну трку ушли без „бонуса“.


Милиони Немаца гласали другачије него пре четири године

Више милиона Немаца је на одржаним парламентарним изборима гласалоза другу политичку странку него пре четири године, а највише бирача изгубили су владајући конзервативци.

Како се наводи у анкети Института за истраживање јавног мњења Инфратест спроведеној за телевизију АРД, 1,4 милиона Немаца окренуло је леђа унионистима и определило се за социјалдемократе, а међу њима највише је старијих људи и жена.

Осим тога, око 900.000 гласова ЦДУ/ЦСУ отишло је данас Зеленој странци, а 340.000 либералима, преноси нтв.де.

Осим тога, Зелени су ове године добили и 470.000 гласова Левице и 320.000 социјалдемократа.

Истовремено, за социјалдемократе гласало је и 590.000 некадашњих бирача Левице.


Знали смо да ће бити тешко и да ћемо имати тесну борбу у предизборној ноћи. Још немамо коначне резултате. Али већ сада можемо рећи да не можемо бити задовољни резултатом, констатовао је Лашет.

Рекао је да у сваком сјучају исход гласања ставља Немачку, али и ЦДУ/ЦСУ, као и све демократске странке пред велики изазов, јер је неопходно поставити смернице за наредне године.

То не може учинити само једна странка, потребно је да превазиђемо све раздоре и да сарађујемо. По први пут ћемо имати трочлану владу, нагласио је он.

Рекао је да је ЦДУ/ЦСУ од својих гласача добила глас за владу коју би преводила та странка.

Због тога ћемо учинити све да формирамо владу под водством ЦДУ/ЦСУ, јер Немачкој треба коалиција будућности, која би модернизовала земљу, нагласио је он.

Шолц освојио посланичко место у Бундестагу

Кандидат Социјалдемократске партије Немачке за канцелара Олаф Шолц победио је у изборној јединици у Потсдаму и тако освојио посланичко место у Бундестагу.

Шолц је освојио 34 одсто гласова, а другопласирана је била лидерка Зелених Аналена Бербок са 18,8 процената гласова.

Олаф Шолц није био члан Бундестага од 2011. године, подсећа Би-Би-Си.

Резултати у Потсдаму не значе да Бербокова неће добити место у Бундестагу јер је водећи кандидат Зелених у Бранденбургу, тако да ће скоро сигурно добити посланички мандат преко покрајинске листе.

Бербок: Резултат Зелених фантастичан

Кандидаткиња Зелене странке за канцелара Аналена Бербок изјавила је да резултат излазних анкета по којима та странка осваја око 15 одсто гласова на парламентарним изборима "фантастичан".

Имамо мандат за будућност, рекла је она и додала да је Немачкој потребна "климатска влада".

Велики успех Зелених у Берлину

Странка Зелених остварила је историјски успех у граду-покрајини Берлин са освојених 23,5 одсто гласова на данас одржаним парламентарним изборима у Немачкој.

Следи Социјалдемократска партија са 21,5 одсто.

Успех Зелених могао би да значи и да би нова градоначелница могла да постане Берина Јараш, преносе немачки медији.

У Немачкој су данас одржани парламентарни избори, а у покрајинама Берлин и Мекленбург-Западна Померанија бирани су и локални парламенти.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести