ИТ радници изузети од мобилизације, ипак масовно одлазе

ГДАЊСК: Упркос званичним уверавањима руских власти да кључни технолошки радници неће бити мобилисани за рат у Украјини, руски ИТ стручњаци масовно одлазе у иностранство како би избегли војну мобилизацију, упозорили су челни људи руског ИТ сектора.
Фонет/АП
Фото: Фонет/АП

У извештају Ројтерса се наводи да је министарство за дигиталну технологију Русије саопштило да ће кључни ИТ стручњаци бити изузети од мобилизације након што је око 70.000 запослених у ИТ сектору наводно напустило Русију.

У извештају руске медијске групе РБЦ цитира се Николај Комлев, директор удружења ИТ индустрије, који је рекао да би нови одлив ИТ особља ускоро могао бити два до три пута већи од досадашњег.

Министарство за дигиталну технологију се потрудило да помогне кључним технолошким радницима да избегну мобилизацију и јуче је издало смернице у којима је детаљно описано како одређени прфесионалци могу да избегну војну обавезу.

У смерницама се обухвата 195 ИТ и комуникацијских професија, укључујући послове у науци, енергетици, транспорту и медијима.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести