ХР: Број заражених порастао на 49, оболела и два лекара

ЗАГРЕБ: Број заражених корона вирусом у Хрватској повећан је на 49, три више у односу на стање које је саопштено јутрос, а међу новооболелим су два лекара из Клиничко-болничког центра Дубрава.
Testiranje na korona virus Foto pixabay.com
Фото: Тестирање на корона вирус Foto pixabay.com

Премијер Андреј Пленковић је новинарима, након седнице Крижног штаба, рекао да је са министром полиције Давором Божиновићем и колегама из суседних земаља разговарао о нормализацији саобрацаћаја на границама, уз све безбедносне мере.

Разговарао је, казао је, и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о европском одговору на корона вирус известио ју је о мери владе да се највише цене за одређену групу производа ограниче на цене од 30. јануара.

Министар здравства, епидемиолози, здравствени радници сугеришу на који начин се треба припремити за даље фазе. Избор стручњака је да респираторни центар буде КБ Дубрава, казао је премијер.

Министар здравства Вили Берош потврдио је да су заражена два доктора управо из тог Клиничко-болничког центра, што ће, како је рекао, убрзати припреме да та медицинска установа постане респираторни центар.

Рекао је да ће сви болесници из КБ Дубраве пребацити у друге болнице, пренелис у хрватски медији.

Берош је најавио подизање мера на виши ниво против ширења корона вируса када, како је рекао, дође у слободу циркулацију, а Хрватска је, каже, сада на прагу тога.

Упитан да ли се размишља о проглашењу карантина у целој држави, Берош је рекао да се то разматра, али да, како каже,“неће трчати пред руду”.

Када процене епидемиолози и струка да је потреба за таквим мерама, активираћемо их одмах, казао је Берош.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести