ХР: Грађани од руске амбасаде у Загребу траже Спутњик В

ЗАГРЕБ: Руска амбасада у Загребу све чешће добија од становника Хрватске, укључујући руске држављане, питања о могућности куповине руске вакцине Спутњик В против коронавируса, кажу дипломате из те амбасаде.
zagreb, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"С обзиром на велики број питања људи који живе у Хрватској о куповини вакцине (Спутњик В), кажемо следеће. Будући да је дипломатска мисија, руска амбасада у Хрватској не може наручити, дистрибуирати и продати вакцину у оквиру своје надлежности “, саопштил је амбасада, преноси Тасс.

Амбасада је истакла да су за унос било каквих лекова у Хрватску потребне одговарајуће дозволе државних агенција Хрватске и одговорних агенција Европске уније. 

"Међутим, саопштавамо да је амбасада спремна да уложи све напоре да подстакне билатерални дијалог и размотри питање испорука вакцине руске производње што је пре могуће, ако хрватске власти покажу иницијативу", додаје се.

 "Нажалост, још увек није било званичног захтева са хрватске стране у вези са куповином руске вакцине“, кажу из амбасаде.

Кампања за вакцинацију становништва против корона вируса покренута је у Хрватској 27. децембра 2020.

У првој фази земља је добила серију од 9.750 доза вакцина Фајзер и Бајонтек.

Свеукупно, власти су унапред наручиле 5,9 милиона доза вакцина против коронавируса Фајзер и Бајонтек, АстраЗенека, Модерна, Џонсон и Џонсон и КјурВак, подсећа Тасс.

Хрватска је од почетка пандемије пријавила 236.709 случајева корона вируса.

EUR/RSD 117.5730
Најновије вести