Хитан састанак СЗО због новог соја откривеног у Африци

ЛОНДОН: Светска здравствена организација (СЗО) ће одржати хитан састанак о новом соју корона вируса откривеном у Африци, који може имати повећан број мутација, пренео је британски "Фајненшел тајмс".
SZO/Tanjug
Фото: Tanjug

Тулио де Оливеира, директор Центра за реаговање на епидемију и за иновације у Јужноафричкој Републици, пренео је представницима СЗО своју забринутост у вези са ковид варијантом Б.1.1.529, за коју се страхује да је најгора варијанта ковида идентификована до сада.

Након тога, СЗО је одлучила да одржи ванредно заседање, рекао је Де Оливеира за ФТ.

Стручњаци СЗО ће наводно разговарати о томе да ли нови сој треба дефинисати као нешто што изазива "забринутост" или као варијанту “од интереса”.

Тулио де Оливеира је током јучерашње конференције за новинаре изјавио да нови сој има веома велики број мутација, што носи ризик од брзог ширења болести.

Према последњим подацима, у Јужноафричкој Републици је код укупно 77 људи дијагностикована ова варијанта корона вируса. Дијагностикована је и код четири особе у Боцвани и једне у Хонг Конгу (особа која је дошла из Јужне Африке).

Неки светски лидери су одмах реаговали на вест о појави новог соја, најављујући нове мере предострожности и ограничења путовања, док су берзанска тржишта широм света доживела пад изазван неизвесношћу.

Индијски здравствени званичници су ставили све државе у стање приправности, захтевајући да изврше “ригорозан преглед и тестирање“ путника који су стигли из Јужне Африке, Боцване и Хонг Конга, као и да уђу у траг и тестирају њихове контакте.

Нови Зеланд, такође, пажљиво прати прати глобалне савете о новој варијанти, а заменик премијера Грант Робертсон поручује да је нова варијанта “прави позив на буђење за све нас”, као и показатељ да ова пандемија још траје.

Доктор Марија Ван Керкове, технички вођа СЗО за ковид-19, рекла је на јучерашњој конференцији за штампу да се још увек не зна много о овој варијанти.

Оно што знамо је да ова варијанта има велики број мутација. А забринутост је да када имате толико мутација, то може утицати на то како се вирус понаша, изјавила је Ван Керкове.

Додала је да ће се истраживачи састати како би “схватили где су ове мутације и шта то потенцијално може значити“ у смислу да ли је преносивији или да ли има потенцијал да избегне имунитет.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести