Х-алтер: ХР граничари жигошу мигранте?

ЗАГРЕБ: Хрватски портал Удружења за независну културу, Х-алтер, објавио је данас причу о наводно новим тешким оптужбама које терете граничну полицију те земље за злостављање миграната.
migranti
Фото: Tanjug (T. Valič, ilustracija)

У тексту под насловом "Мигранте кују док је вруће, портал је пренео причу једног мигранта, који тврди да је био у групи коју су наводно припадици хрватске граничне полиције прво ударали по ногама, затим су им бријали ноге, а потом их пржили врућим челичним штапом.

Полиција нас је ухватила у Хрватској и одвела у полицијску станицу. Било нас је десетак. Започели су с кажњавањем. Једну по једну особу водили су у засебну собу. На руке су нам ставили лисице. Четири полицајца заједно су кажњавала људе. Прво ударање по ногама, затим бријање ноге и пржење врућим челичним штапом, сведочење је мигранта које је објавио портал Х-алтер.

Мигрант, који је тренутно у Босни и Херцеговини, где га је на крају вратила хрватска полиција, доставио је фотографију спржене десне ноге, потврду да је примљен у амбуланту у Босанској Крупи и фотографију лекова које узима да се опорави од повреда.

Тврди како се инцидент догодио почетком септембра, када је с групом људи прешао границу између Хрватске и БиХ.

Након што их је полиција ухватила, одведени су у полицијску станицу, али не може, каже, да се сети о којој станици је тачно реч.

Два дана након мучења, по повратку у Босну и Херцеговину, двадесетшестогодишњи Ахмад потражио је помоћ у лекарској амбуланти у Босанској Крупи. Доктор је утврдио да има опеклине на предњој страни десне потколенице, пише Х-алтер додајући да су опеклине могу видети на фотографији те су му прописани лекови и упут за специјалисту.

Поменути мигрант се, наводи потал, налази у кампу Бира у Бихаћу, а насиље хрватске полиције пријавили су Међународној организацији за миграције (ИОМ).

Свакога дана у камп долазе људи који су протерани од хрватске полиције и готови сви су били претучени и мучени, а одузимане су им и ствари. Сада дајемо јасне доказе да муче људе и на овако страшне начине, да им остављају жигове, прже их врућим гвожђем. Све само да би их обесхрабрили и дотукли, да не помисле више да поново пређу преко границе. Наша нам основна права нису омогућена, а за захтее о азилу не желе ни да чују, доноси Х-алтер причу другог мигранта.

Додају да је на фејсбук страници "Border no Good " објавила синоћ да је премину о младић Али којег је прошле зиме с границе протерала хрватска полиција, након што му је одузела ципеле па се босоног враћао по снегу у камп у Босни.
Сатима је лутао и ноге су му промрзле.

По повратку је одбио да оде у болницу да му ампутирају ножне прсте.

Накратко је био хоспитализован на психијатријском одељењу, али је после пуштен. Ножни прсти су му на крају отпали сами од себе, мало по мало, а након тога је виђен како и даље покушава да испланирала прелаз границе, на штакама и с оним што је остало од његове ноге. Од тада му се стање физички погоршало и на крају је хоспитализован у Бихаћу, где је и преминуо, наводи се на поменутој фејсбук страници.

Портал наводи да су о овим наводима послали упит МУП-у, који ће објавити када га буду добили.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести