Гувернери Бајдену: Зауставите продају бензинаца до 2035.

ВАШИНГТОН: Гувернери десетак америчких држава, укључујући Калифорнију, Нјујорк, Масачусетс и Северну Каролину, позвали су данас председника Џоа Бајдена да заустави продају нових возила на бензински погон до 2035. године, што би био драматичан заокрет од фосилних горива.
vasington
Фото: pixabay.com

Бајденов инфраструктурни план од 2,3 билиона долара предвиђа расходе од 174 милијарде долара и тзв. пореске кредите (умањење пореза) за подстицање преласка на електрична возила (ЕВ) и развој мреже станица за пуњење, али не захтева поступно укидање продаје путничких возила на бензински погон.

У писму, у које је агенција Ројтерс имала увид, гувернери, међу којима су и они из Конектиката, Хаваја, Мејна, Њу Џерсија, Новог Мексика, Орегона, државе Вашингтон и Роуд Ајленда, позвали су Бајдена да установи стандарде „како би се осигурало да сви нови продати путнички аутомобили и лаки камиони имају нулту емисију најкасније до 2035. године“.

„Успостављањем јасног регулаторног оквира који обезбеђује да сва продата возила у Сједињеним Државама имају нулту емисију штетних гасова, коначно можемо очистити ваздух и створити нова радна места на ауто путевима“, навели су они.

Гувернери такође траже да Бајден утврди стандарде и подстицаје чији је циљ да се стопроцентно обезбеди продаја средњих и тешких возила с нултом емисијом до 2045.

Бела кућа се није за сада огласила поводом писма гувернера.

Савезне државе и неки конгресмени се надају да ће Бајден одобрити рок за постепено укидање возила на фосилна горива што би убрзало прелазак купаца и произвођача на електрична возила. Тренутно, електрична возила имају удео од само 2,0 посто у укупној америчкој продаји аутомобила.

Бројни амерички конгресмени позвали су Бајдена да следи пример калифорнијских челника, који су у септембру саопштили да планирају обуставу продаје нових путничких аутомобила на гас до 2035. године. Бајден је током председничке изборне кампање прошле јесени рекао да не подржава овај план Калифорније.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести