Гутереш: Не назире се крај рата у Украјини

ЊУЈОРК: Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да нема назнака да ће се конфликт у Украјини завршити у скорије време.
њ
Фото: Танјуг (AP Photo)

"Руски рат у Украјини не показује знакове слабљења. Најновији развој догађаја је опасан и узнемирујући. То су све даљи кораци од било каквих перспектива за мир", казао је Гутереш, пренео је ТАСС.

Он је позвао државе да понове своју посвећеност да не користе нуклеарно оружје и да их у потпуности одбаце.

"Као што сам рекао од почетка, овај бесмислен рат има безграничан потенцијал да нанесе велику штету Украјини, али и целом свету. Помисао о нуклеарном конфликту, донедавно незамислива, постала је предмет дебате. То је апсолутно неприхватљиво. Све нуклеарне силе треба да се поново обавежу да неће користити нуклеарно оружје и да ће их уништити", додао је он.

Гутереш је рекао да се нада да ће Русија и Украјина наставити са разменом затвореника.

"Јучерашње вести да је више од 250 ратних заробљеника замењено између Украјине и Русије је добар развој. Похваљујем напоре обе стране и надам се да ће бити изграђене на бази ''sсви за све'', рекао је Гутереш на министарском састанку Савету безбедности УН на тему Украјине.

Он се, такође, захвалио турској влади на улози у "обезбеђивању овог споразума".

Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин рекао је раније данас да је 215 заробљеника, међу којима су и припадници украјинских националистичких батаљона, предато Кијеву у замену за 55 руских војника и украјинског политичара Виктора Медведчука.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести