Губитак антитела 6 месеци после "Синовак" вакцине

ПЕКИНГ: Антитела која се стварају после кинеске вакцине "Синовак Биотек" против ковида-19 пала су испод кључног прага за око шест месеци након друге дозе код већине оних који су је примили, док је трећа доза имала снажан подстицајни ефекат, наводи се у једној лабораторијској студији.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Кинески истраживачи известили су о налазима студије на основу узорака крви узетих од здравих одраслих особа старости између 18 и 59 година, преноси агенција Ројтерс.

Међу учесницима који су примили две дозе, у размаку од две или четири недеље, само 16,9 одсто, односно 35,2 одсто, имали су и даље неутралишућа антитела која су изнад оног што истраживачи сматрају прагом који се може детектовати шест месеци након друге дозе, наводи се у тој студији.

Индонезија и Тајланд су се већ договорили да, као трећу дозу, дају вакцине "Модерна", односно "Фајзер", неким људима који су у потпуности вакцинисани "Синоваком", услед забринутости због њене ефикасности против преносивијег делта соја корона вируса.

Турска је почела да нуди трећу дозу "Синовака" или "Фајзера" неким људима који су добили вакцину "Синовак".

Крајем јуна, "Синовак" је испоручио више од милијарду доза вакцина, које су кључне за имунизацију у Кини, Бразилу, Индонезији и Чилеу.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести