Група младих у Белфасту напала полицију, Џонсон забринут због насиља

ЛОНДОН: Британски премијер Борис Џонсон изјавио је вечерас да је дубоко забринут због сцена насиља у Северној Ирској, где је група младих у пробританском подручју Белфаста отела и запалила аутобус и напала полицију камењем.
i
Фото: Tanjug (AP Photo/Peter Morrison)

Џонсон је на Твитеру навео да је посебно забринут због напада на Полицијску службу Северне Ирске, једног возача аутобуса и једног новинара, преноси Ројтерс.

Начин да се превазиђу разлике је дијалог, а не насиље или криминал, поручио је Џонсон.

Група младих у пробританском подручју Белфаста запалила је отети аутобус и напала полицију камењем у најновијем у низу насилних акција започетих прошле недеље у Северној Ирској.

Више десетина полицајаца рањено је у ноћном насиљу које је укључивало паљење аутомобила и бацање молотовљевих коктела на полицију, наводи Ројтерс.

До насиља долази усред растуће забринутости многих у пробританској унионистичкој заједници због нових трговинских баријера између Северне Ирске и остатка Уједињеног Краљевства које су резултат британског изласка из Европске уније.

Пробританска Демократска унионистичка партија (ДУП) указала је на прошлогодишњу одлуку полиције да не прогони ирске националисте Шин Фејна због велике сахране којом су прекршене антипандемијске мере.

Шин Фејн су заузврат окривили ДУП за подстицање тензија својим одлучним противљењем новим трговинским аранжманима и позивом последњих дана да шеф полиције у региону да оставку.

До насиља је дошло у западном Белфасту, у близини такозваног „мировног зида" који дели заједницу од ирског националистичког упоришта Фалс Роуд, где су се такође окупиле групе младих.

Зидови и ограде су изграђени између две заједнице како би се спречили сукоби током три деценије насиља у Северној Ирској које се углавном оконачало мировним споразумом из 1998. године.

И лидери највећих политичких партија Северне Ирске Шин Фејн и ДУП осудили су насиље, нарочито отмицу аутобуса и напад на фоторепортера листа Белфаст Телеграф.

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести