Грчка изабрала још једног Мицотакиса, по чему је овај другачији?

АТИНА: Конзервативна Нова демократија Киријакоса Мицотакиса остварила је очекивану победу на превременим изборима у Грчкој и прекинула четворогодишњу паузу владавине неке од три велике политичке породице у тој земљи, која је наступила доласком на власт до 2015. маргиналне ултралевичарске странке Сириза Алексиса Ципраса.
micotakis, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Thanašis Stavrakis)

Мицотакис од Ципраса "наслеђује" Грчку која, колико год то 51-годишњи конзервативни лидер то не желео да призна, ипак у није у стању ропца у каквом је била за време влада ПАСОК-а (Панхеленског социјалистичког покрета) и Нове демократије у доба највеће дужничке кризе у Европи од Другог светског рата, због које Грчка умало иступила из еврозоне.

Јавни дуг Грчке је и даље огроман и прелази 180 одсто бруто домаћег производа (БДП), али тај исти БДП је прошле године, у којој је земља коначно изашла из програма финансијске помоћи међународних кредитора који су наметали оштре мере штедње, забележио раст од 1,9 одсто, а Европска комисија у наредне две године очекује додатних 2,2 одсто.

Мицотакису сада предстоји да испуни предизборна обећања и учини Грчком погоднијом за пословање, привуче стране инвестиције, смањи порезе и модернизује грчки бирократски систем.

Иако његов политички стаж у политици није претерано велики, пошто је у грчки парламент први пут ушао пре 15 година, он припада породици Мицотакис, која заједно са породицама Папандреу социјалистичке оријентације и Караманлис конзервативног опредељења деценијама доминира политичком сценом Грчке.

Он је син покојног грчког премијера са почетка 90-их година прошлог века Константина Мицотакиса и праунук Костиса Мицотакиса, грчког политичара са краја 19. века и саборца вође покрета за национално ослобођење Грка од отоманске власти Елефтериоса Венизелоса, са којим је породица Мицотакис била у родбинским односима.

Његова сестра Дора Бакојани била је градоначелница Атине у време одржавања Летњих олимпијских игара у грчкој престоници 2004. године, а била је министарка спољних послова у влади Костаса Караманлиса све до смене власти коју је преузео премијер Јоргос Папандреу. Син Доре Бакојани Костас такође је постао градоначелник Атине.

Упркос отпору на који је наилазио унутар сопствене странке, Мицотакис који је на челу Нове демократије од 2016, у претходне три године успео је да у анкетама добије значајну предност у односу на ривале.

Иако је и сам потомак једне од главних грчких политичких династија, овај дипломац Харварда настојао је да се у кампањи ослободи имиџа привилегованог човека и окрене радницима и угроженим категоријама.

Он је одговарајући на тврдње Ципрасове Сиризе да ће Нова демократија, уколико освоји власт десетковати раднике и средњу класу, на предизборном митингу у Волосу изнео обећање да неће отпуштати раднике у јавном сектору нити да ће смањивати социјална давања.

"Мислим да ће дугорочно Нова демократија бити боља у погледу управљања и развоја", казао је на једном од митинга 45-годишњи радник у приватном сектору који се представио као Макис.

Мицотакис је у последњих годину дана искористио бес дела грчке јавности због Ципрасовог споразума са Скопљем о имену Северне Македоније, а брзо је реаговао и приликом катастрофалних пожара који су прошлог лета беснели на ширем подручју Атине и однели више од 100 жртава, где је становништво прво видело вођу опозиције, а тек доста касније ту зону је обишао и Ципрас.

Приликом данашњег гласања Мицотакис је поручио да "бирачи узимају одлуку о сопственој будућности у своје руке".

"Сигуран сам да ће сутра сванути боља зора за нашу нацију", казао је конзервативни лидер.

Киријакос Мицотакис рођен је 1968. у Атини, а због доласка војне хунте на власт његова породица је провела шест година у Паризу, да би се у Грчку вратили након поновног успостављања демократије 1974. године.

Из пословног окружења у којем је био од почетка 90-их година прошлог века до 2003, када га је Светски економски форум именовао глобалним лидером будућности, прешао је у политику, а највиша функција коју је до сада обављао била је она министра за административну управу од 2013. до 2015. године.

Мицотакис сутра полаже заклетву као нови премијер Грчке

Лидер Нове демократије која је, према првим незваничним резултатима, однела победу на парламентарним изборима Кирјакис Мицотакис положиће сутра заклетву за као нови премијер Грчке.

После тога обавиће се примопредаја дужности, рекао је извор из Нове демократије за агенцију АНА.

Министарство унутрашњих послова Грчке саопштило је да је, према њиховим проценама, опозициона Нова Демократија Киријакоса Мицотакиса освојила 39,8 одсто гласова док је владајућа Сириза предвођена премијером Алексисом Ципрасом добила 31,5 одсто гласова.

Ципрас честитао Мицотакису победу на изборима

Грчки премијер Алексис Ципрас позвао је вечерас лидера Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса и честитао му победу на ванредним парламентарним изборима, рекао је један званичник Мицотакисове странке.

Министарство унутрашњих послова Грчке саопштило је да је, према њиховим проценама, опозициона Нова Демократија Киријакоса Мицотакиса освојила 39,8 одсто гласова, преноси Ројтерс. 

Владајућа Сириза предвођена премијером Алексисом Ципрасом добила је 31,5 одсто гласова.

Мицотакис ће сутра положити заклетву као нови премијер Грчке након чега ће се обавити примопредаја дужности.

Украдена гласачка кутија на једном бирачком месту

На једном бирачком месту током изборног процеса у Грчкој данас је украдена бирачка кутија, због чега ће избори на том месту бити поновљени 14. јула.

Како преноси АНА, кутија је украдена на бирачком месту 33 у центру Атине, пошто је гласање завршено, рекао је министар унутрашњих послова Антонис Рупакиотис.

До инцидента је дошло када је група непознатих особа упала на то бирачко месту, три минута пре званичног завршетка изборног процеса, зграбила кутију и побегла. До крађе, гласало је 207 бирача, навело је министарство.

Сличан инцидент у истој области догодио се и на парламентарним изборима 2012. године.

Полиција трага за починиоцима крађе.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести