Француска уводи нова правила за електричне тротинете

ЛОНДОН: Француска влада одлучила је да уведе нова правила за електричне тротинете, како би "вратила мир пешацима", а након бројних инцидената, па чак и смртних случајева који су се догодили са овим превозним средством.
elektricni trotinet jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Од данас, возачи тротинета мораће да имају најмање 12 година и неће моћи да тротинет возе тротоаром, а до јула наредне године биће ограничена и брзина, односно неће моћи да прелази 25 километара на сат, преноси Би-Би-Си.

Француски министар саобраћаја Жан Баптист Џебари невео је у саопштењу да је циљ нових правила да се подстакне одговорнија употреба двоточкаша и да се врати спокој пешацима, пре свега оним најрањивијим - старима, деци и особама са инвалидитетом.

Нова правила подразумевају да ће вожња плочником бити дозвољена само у одређеним областима, да само једна особа може да вози тротинет, да није дозвољена употреба мобилних телефона или слушалица приликом вожње.

Ако се тротинет вози на прометним саобраћајницама, возач ће морати даа носи заштитну кацигу и видљиву одећу.

Свако кршење правила за собом повлачи казну од 135 до 1.500 евра.

Иако су електрични тротинети све популарнији у Француској због практичности, али и због еколошке функције, доста инцидената се догађа - последњи се догодио прошле недеље у Бордоу када је један младић погинуо а девојка повређена након судара тротинета на коме су били и аутомобила.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести