ФДА: Одобрена употреба вакцине Џонсон и Џонсон

ВАШИНГТОН: Саветници за вакцине при Америчкој агенцији за храну и лекове (ФДА) су гласали да се одобри употреба вакцине компаније Џонсон и Џонсон, јавио је Си-Ен-Ен.
Vakcina protiv kovida 19/Fonet/AP
Фото: Вакцина против ковида/Фонет/АП

ФДА и Одбор за биолошке производе су јавно гласали да се вакцина одобри за хитне случајеве за особе старије од 18 година.

Уколико борд ФДА испоштује препоруку, а сва је прилика да ће се то десити већ у суботу, вакцина компаније Џонсон и Џонсон ће бити трећа која је одобрена у Сједињеним Америчким Државама, а од Модерне и Фајзера се разликује по томе што садржи само једну дозу и може да се чува у обичним фрижидерима, не захтева екстремно ниске температуре.

Вакцина, коју је правила подружница Јансен, клинички је тестирана на више од 44.000 особа у САД, Јужној Америци и Латинској Америци.

Глобално, показала је ефикасност од 66 одсто у спречавању средњег и тежег облика ковида.

Када је реч о тестовима који су рађени у САД, ефикасност је била 72 одсто, а 85 одсто је ефикасна против развијанај тешког облика ковида.

Нико ко је добио вакцину током тестирања није умро, додаје Си-Ен-Ен, а очекује се да би грађани Америке могли да почну да примају дозе Џонсон и Џонсон већ од следећег понедељка.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести