ФБИ: Нереди на Капитолу резултат организоване завере

ВАШИНГТОН: Амерички ФБИ пронашао је доказ да су нереди у Капитолу 6. јануара били резултат организоване завере са циљем да се промени исход председничких избора на којима је победио Џозеф Бајден, тврде четири садашња и бивша званичника.
fbi
Фото: pixabay.com

Иако су савезне службе ухапсиле више од 570 осумњичених за нереде, ФБИ у овом трентуку верује да насиљем нису управљале ултрадесничарске групе или истакнути чланови бившег председника Доналда Трампа, рекли су извори Ројтерса, који су учествовали или су били обавештени о истрази.

"Између 90 и 95 одсто учесника су појединци, а онда имате пет процената група милиције који су добро организовани. Није постојао план са Роџером Стоуном и Алексом Џонсом и свим људима који упали у Конгрес, да се узму таоци", навео је извор.

Стоун је републички оперативац-ветеран, који је сам себе описао као "подли преварант" и Џонс, оснивач радио емисије и вебкаста који је промовисао теорије завере, додаје Ројтерс и наводи да су обојица блиски савезници Трампа и били су умешани у Трампове акције у Вашингтону 5. јануара, дан пре нереда.

Истражитељи ФБИ су открили да су ћелије демонстраната, укључујући и присталице крајњих десничарских група, намеравали да упадну у Капитол.

еђутим, истражитељи нису пронашли доказе да је група имала озбиљне планове шта да ради чак и ако упадне у Конгрес, додаје извор.

Тужилаштво је поднело оптужбе против 40 осумњичених којима се на терет ставља да су у некој мери учествовали у планирању напада на Капитол.

Оптужница терети једног од лидера групе Проуд Боyс да је регрутовао чланове и позивао их да гомилају панцире и другу војну опрему две недеље пре напада на Капитол.

Он је наводно 6. јануара послао чланове групе са планом да се поделе у групе и са више локација уђу у Капитол.

До сада је више од 170 особа оптужено за напад или ометање полицијског службеника, за шта је предвиђења казна до 20 годиа затвора.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести