Европска унија ускраћује Мађарској 13,3 милијарди евра?

Европска комисија препоручила је да се Мађарској ускрати 13,3 милијарди евра због тога што влада Виктора Орбана није успела да спроведе опсежне реформе, што је од ње тражила Европска унија.
budimpesta, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

У предлогу се наводи да се Будимпешти ускрати 5,8 милијарди евра из фонда за опоравак од ковида и седам и по милијарди редовних буџетских средстава, пренео је BBC.

Evropska комисија је саопштила да подржава мађарски план опоравка од ковида, али да исплата није могућа све док Будимпешта "у потпуности и исправно не спроведе” 27 препорука у реформи правосуђа, као и мере у оквиру националног плана опоравка.

Мађарски министар задужен за преговоре Тибор Наврачич рекао је да је Влада Мађарске испунила све што је Брисел од ње тражио и да је успоставио радну групу за борбу против корупције.

Наврачич је за данашњу препоруку Европске комисије оптужио притисак који у Европском парламенту врше либерали и левичарске групације.

Европски парламент је прошле недеље упозорио на ризик да мађарка влада злоупотреби европске фондове, а недавно је усвојио извештај у коме се Орбан оптужује за формирање "изборне аутократије“.

"Плашим се да је Европска комисија изложена политичком притиску и то, наравно, није добро за нас, али Европска комисија би своје закључке морала да доноси на основу чињеница", рекао је Наврачич.

Коначну одлуку о томе да ли ће Мађарској бити ускраћено 13,3 милијарди евра донеће наредног месеца лидери 27 држава чланица Европске уније. 

НИК
01.12.2022 • 10:33
Ко год зна да чита између редова мада и то није потребно видеће да ово значи ако случајно имаш власт која има своје мишљење а она се не подудара са мишљењем такозваних главних чланица ЕУ одмах код тебе нема владавине права(како грозно звучи) и демократије.Могу одмах по аутоматизму да ти ускрате новац и све остало па Боже мили ко си ти да размишљаш својом главом.
EUR/RSD 117.3253
Најновије вести