Европска комисија: Нисмо обновили уговор са АстраЗенеком, видећемо још

БРИСЕЛ: Европски комесар за јединствено тржиште Тијери Бретон изјавио је данас да Европска комисија засад није наручила још вакцина од британско-шведске компаније АстраЗенека након јуна када истиче постојећи уговор, јавља Ројтерс.
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford Universit

Европска комисија је прошлог месеца подигла тужбу против АстраЗенеке јер није испоштовала одредбе из уговора о испоруци вакцина против корона вируса.

Британско-шведској фармацеутској кући се замера и што није имала "поуздан" план којим би се омогућила испорука доза на време.

"Нисмо обновили наруџбину након јуна. Видећемо још шта ће се десити. АстраЗенека је врло добра вакцина", рекао је Бретон за француски ЕИнтер радио.

Он је додао да очекује да ће недавна наруџбина нових доза вакцине компанија Фајзер/Бионтек бити скупља него у случају ранијих верзија.

ЕУ је недвно потписала нови уговор са америчко-немачким произвођачима вакцина којим би требало да добије 1,8 милијарди доза до 2023. године.

"Можда ће све коштати мало скупље, али ћу препустити компетентним особама да о томе говоре у догледно време", рекао је Бретон.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести