ЕУ планира 195 млрд евра за енергетску независност од Русије

МОСКВА: Земљама Европске уније биће потребно 195 милијарди евра у наредних пет година да се ослободе енергетске зависности од Русије, пише Фајненшел тајмс.
e
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/ PX Media, ilustracija)

Толики буџет је укључен у пројекат убрзане енергетске транзиције који је припремила Европска комисија, истичући да је брзо одбацивање руских енергетских ресурса могуће само кроз преоријентацију на чисту енергију, преносе РИА новости посање британског пословног листа.

Да би то оствариле, европске земље ће морати да појача уштеду енергије за 13 одсто до 2030. године уместо планираних девет процената, што би требало да се постигне повећањем енергетске ефикасности, према нацрту плана ЕК.

Поред тога, предвиђа се да ће Европа у наредних осам година активно користити зелени водоник у количини до 20 милиона тона годишње, од чега ће се већи део увозити.

Како преноси ФТ, овај документ ће званично бити представљен 18. маја.

После почетка руске специјалне војне операције у Украјини западне земље су појачале санкције Москви, а у Европи су све гласнији позиви да се смањи зависност од руских енергената. Европска унија је већ увела пет пакета санкција и сада се расправља о шестом, који би укључивао и ембарго на руску нафту.

Кремљ је ове мере назвао економским ратом каквог није било у историји, наводе РИА новости, додајући да је председник Русије Владимир Путин рекао да санкције задају озбиљан ударац целокупној глобалној економији и да актуелни догађаји представљају подвлачење црте на глобалну доминацију Запада и у политици и у економији.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести