Ердоган: Путин и ја радимо на спречавању прехрамбене кризе

АНКАРА: Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ради са руским колегом Владимиром Путином на превазилажењу прехрамбене кризе у слабо развијеним земљама.
putin erdogan
Фото: Tanjug (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ердоган је објаснио да је током последњег разговора са Путином дефинисао да, поред жита, слабо развијеним или неразвијеним афричким земљама треба послати ђубриво.

"У оним земљама где је велика суша, потребно је отклонити проблем помоћу ђубрива. Надам се да ћемо то решити", изјавио је Ердоган, преносе турски медији.

Турски лидер је истакао да је за последњих месец дана пет пута разговарао са руским колегом.

„У току 20 година, како док сам био премијер, тако и сада за време председничког мандата, у сталном смо контакту са светским лидерима. Само за последњих месец дана Путин и ја смо разговарали пет пута. Исто толико разговора сам имао и са украјинским председником Владимиром Зеленским. Са друге стране, имамо и телефонску дипломатију са америчким председником“, истакао је Ердоган, преноси Спутњик.

У Истанбулу су 22. јула потписани споразуми о решавању проблема испорука прехрамбених производа и ђубрива из Украјине и Русије на светско тржиште.

Документе су потписали представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација. Москва, међутим, указује на то да део споразума о извозу руских прехрамбених производа још не функционише.

Рок важења споразума истиче 19. новембра.

Путин је почетком септембра указао на то да Запад већину украјинског жита извози у своје државе, уместо у земл?е Африке, којима је оно неопходно.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести