ЕМА: Ретки случајеви угрушака везани за вакцину Џонсон и Џонсон

АМСТЕРДАМ: Европска агенција за лекове (ЕМА) закључила је да стварање необичних крвних угрушака треба навести као врло ретке нежељене ефекте вакцине компаније ”Џонсон и Џонсон” против ковида-19 .
в
Фото: Youtube Printscreen

”Пријављена комбинација крвних угрушака и ниског нивоа тромбоцита је врло ретка, а укупне користи ковид-19 вакцине ”Џонсон и Џонсон” у спречавању болести премашују ризик од нежељених ефеката”, наглашавају у ЕМА.

ЕМА наводи је до сада вакицну ”Џонсон и Џонсон” примило преко 7 милиона људи у САД, а да су испитани сви доступни извештаји о појави крвних угрушака, укључујући и осам случајева из САД од којих је један имао фаталан исход.

”Сви случајеви су се догодили код људи млађих од 60 година у року од три недеље након вакцинације, а већина код жена. На основу тренутно доступних доказа, специфични фактори ризика нису потврђени”, наводе у ЕМА.

Додаје се да су се крвни угрушци јављали углавном на необичним местима, као што су вене у мозгу, абдомену и у артеријама као и да су се ”врло слични случајеви” догодили са вакцином коју је развила ”Астра Зенека”.

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести