ЕМА: Истрага траје, убеђени смо у добробит АстраЗенека вакцине

БРИСЕЛ: Европске агенције за лекове (ЕМА) објавиће у четвртак свој закључак и евентуалне препоруке када је реч о употреби и могућим нежељеним последицима вакцине АстраЗенека против Ковид-19.
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford Universit

"Док траје истрага ми смо и даље снажно убеђени да добробити вакцине Астра Зенека у спречавању инфекције Ковид-19 и хоспитализације превазилазе ризике од нежељених ефеката", рекла је данас извршна директорка ЕМА, Емер Кук.

Кук напомиње да се безбедност вакцине АстраЗенка налази у жижи интересовања ЕУ због евентуалне повезаности са стварањем крвних угрушака код особа које су примиле ову вакцину.

"Од велике је важности да се процени сваки могући нежељени ефекат вакцине. Прегледали смо прелиминаре резелтате о стварању крвих угрушака код особа које су примиле АстраЗенеку и јасно смо рекли да су добробит од вакцине и даље позитивне. Добијамо додатне информације о могућим нежејеним ефектима које разматрамо са експертима из различитих области”, казала је Кук.

Она наглашава да је приоритет ЕМА безбедност вакцине и информисање јавности ЕУ о томе.

Додаје да оваква ситуација ”није неочекивана” и да када се ”вакцинишу милиони људи, неизбежно је да дође до ретких озбиљнијих инцидената након вакцинације”.

”Наша улога је да проценимо сваки случај понаособ и установимо да ли заиста постоји нежељени ефекат вакцине или је то случајност”, рекла је Кук.

Она је најавила да ће се експерти данас састати ванредно и поново у четвртак, 18. марта, како би дошли до коначног закључка о свим прикупљеним информацијма и како би дали савет о евентуалним даљим акцијама.

”Јавност ћемо одмах обавестити о томе”, каже Кука.

Извршна директорка ЕМА наводи да је важно да се јавност што пре обавести о налазима истраге, али и да се до резулатат може доћи тек након темељне истраге засноване на научним основама.

”До овог тренутка нема доказа да вакцина изазива ова стања. То се није појавило у клиничким испитивањима где су и они који су добили вакцину и они који су примили плацебо показали низак степен згрушаваја крви, а број вакцинисаних који је пријавио токве проблеме, не прелази ниво пријављених угрушака у општој популацији”, закључује Кук.

У ЕМА закључују да вакцине против Ковид-19 настављају да штите грађане од инфекције и процена је да су све четири вакцине, које је одобрила ЕМА, квалитетне и безбедне.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести