ЕК затражила додатне мере на границама Уније

БРИСЕЛ: Европска комсија је у ситуацији ширења нових сојева корона вируса и великог броја нових инфекција позвала да се избегавају и "снажно обесхрабре" сва путовања која нису неопходна.
evropska unija, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

У Бриселу су данас затражене додатне мере на границама како унутар ЕУ тако и на спољним границама у циљу заустављања ширења вируса.

”Тестирање ће бити обавезно за све путнике који улазе у ЕУ, укључујући и оне који су на тзв. битним путовањима. ПЦР тест за улазак у ЕУ мора бити стар највише 72 сата”, каже комесарка за унутрашња питања Илва Јохансон.

Она наводи да се додатна правила, укључујући самоизолацију, карантин и праћење контаката до 14 дана, морају применити на путнике који долазе из трећих земља, у којима је приметна циркулација нових сојева вируса.

За грађане ЕУ и носиоце боравишних дозвола тестирање ће бити омогућено при доласку, а формулар о локацији путника би требало да постане универзалан и обавезан.

Предлог Комисије укључује додавање „тамноцрвене боје“ на постојећу епидемиолошку мапу Европског центра за превенцију и контролу болести за области где је присутан висок ниво инфекција, делимично изазван новим сојевима вируса.

”Подржавамо одлуку земља чланица да путници из других земља чланица не треба да буду одбијени на границама. Као рестрикције могу се примењивати карантин и тестови пре или након доласка. За доласке из тамно црвених подручја важиће стриктније мере”, изјавио је европски комесар за правосуђе, Дидијер Рејндерс.

У Комсији наводе да ће бити изузетака који ће се односити на грађане који прелазе границе унутар земља чланица како би ишли на посао, у школу или се бринули о члановима породицама.

Грађани који због обавезних путовања долазе из тамно црвених зона морали би, према предлогу Комисије, да ураде тест пре доласка и да буду у карантину, уколико то нема диспоропрционални утицај на њихово есенцијално путовање.

У Европској комисији закључују да је циљ ових мера да се заштите грађани и јединствено ЕУ тржиште, укључујући и испоруку вакцина.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести