ЕК: Највише вакцина стиже у ЕУ у другом кварталу 2021.

БРИСЕЛ: Европска комисија обавестила је Европски парлламент да се највећа испорука вакцина против Ковид19 у ЕУ очекује током другог квартала 2021. године.
Vakcina protiv kovida 19/Fonet/AP
Фото: Вакцина против ковида/Фонет/АП

Комисија је највила и да од следеће недеље почиње са радом ЕУ платформа на којој ће државе чланице два пута недељно давати извештаје о броју примљених и употребљених вакцина.

Одбор Европског парламента за животну средину и јавно здравље је током данашње дебете са главним ЕУ преговарачем за набавку вакцина Сандром Галином указао на потребу за ”више јасноће и транспарентности” у погледу уговора о вакцинама, као и процеса доношења одлука на нивоу ЕУ.

Одговарајући на питања посланика о наводим додатним националним или билатералним уговорила које земље чланице ЕУ склапају са фармацеустким компанијама, упркос обавези да се набавка вакцина за целу ЕУ ради преко преко заједничких уговора које преговара и потписује ЕК, Галина је одговорила да није упозната са таквим уговорима.

Она је додала да кроз Споразум о заједничкој набавци ЕУ има приоритет у испоруци вакцина које ће се затим пропорционално дистрибуирати државама чланицама.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести