Два стогодишња нацистичка злочинца умрла без казне

РИМ: Последња два нацистичка официра која су у Италији осуђена на доживотну робију, преминула су као стогодишњаци, а да никада нису издржавали казну због жлочина које су у Другом светском рату починили над цивилима и заробљеним Италијанима, јавља агенција Анса.
Žan Pol Bled
Стогодишњи Карл Вилхелм Старк и Алфред Сторк који је имао 97 година, никада нису испоручени Италији, јер захтев никада није ни упуцћен.
 
Њихов случај је откривен након што је један службеник у “заборављеном” орману администрације пронашао 1994. године стотине фасцикли са исто толико документованих имена злоцинаца. Случајеви су, утврђено је, намерно били игнорисани и заташкавани још од 1960 године.
 
Откриће “ормана срама”, како је афера са документацијом о нацистицким злочинима била означена, изазвала је велики скандал, али на жалост осим шока и срамоте није произвела никакву правну меру против починилаца, а ни против оних који су омогућили заташкавање случаја.
 
Процеси јесу одржани, злочини доказани, али захтеви за екстрадикцију или издрзавање казне у њиховим земљама нису послати из Италије, а они који јесу нису наишли на позитиван одговор земље којој је захтев упућен.
EUR/RSD 117.1998
Најновије вести