Ђукановић: САД су партнер и пријатељ

ПОДГОРИЦА: Председник Црне Горе Мило Ђукановић истакао је данас током сусрета са амбасадорком САД у Подгорици Џуди Рајзинг Рајнке да Сједињене Државе доживљава као партнера и пријатеља који је пресудно помогао Црној Гори да дође до свега што има данас.
djukanovic
Фото: Tanjug/Predsedništvo CG
Због тога је редовна размена информација важна за боље разумевање и достизање заједничких циљева, навео је он, саопштила је служба за информисање председника Црне Горе.
Уз добродошлицу и захвалност за иницијативу за наставак дијалога, Ђукановић је исказао задовољство да детаљно и отворено размене мишљења о свим важним и актуелним питањима.
На интересовање амбасадорке Рајнке о његовом виђењу функционисања кохабитације, правцу развоја Црне Горе и односу владе, председник Црне Горе је исказао забринутост због дешавања у протеклих неколико месеци, након њиховог последњег сусрета, пре свега изостанком очекиваног снажнијег отклона дела актуелне власти од политике национализма, што, како је рекао, оставља дубоке последице по Црну Гору.
Упркос томе, исказао је оптимизам да Црна Гора има снаге да победи и ову невољу и настави са борбом за европску и евроатлантску будућност.
Напомињући да као председник са искуством има обавезу према функционисању кохабитације истакао је да улаже значајан напор да се дође до партнерског разумевања у кохабитацији.
Иако сада, како каже, примећује лошу намеру у једном броју питања која припадају уставним надлежностима у оквиру кохабитације, нагласио је да ће наставити да истрајава на очувању државе, што подразмева одбрану њених институција и њихову функционалност.
Амбасадорка Рајнке је уз задовољство сусретом захвалила Ђукановићу на отворености и детаљном информисању о актуелним приликама, што високо цени.
Она је казала да постоје одређени успеси у доношењу заједничких одлука као што је избор начелника генералштаба, али да недостатак поверења у кохабитацији представља главни изазов и да на томе треба додатно улагати напоре, подстицати и градити поверење.
САД желе функционалну демократију која обезбеђује да држава буде поуздан партнер и савезник, истакла је она.
EUR/RSD 117.5653
Најновије вести