Џонсон: Рано говорити о летњим одморима у иностранству

ЛОНДОН: Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да је прерано рећи да ли ће бити могуће отпутовати у иностранство током летњих одмора ове године.
dzonson, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Велика Британија планира да користи систем "семафора" за ризик за међународна путовања која нису неопходна, али је влада саопштила да је прерано да се каже које државе могу да добију зелено светло, што би за туристе значило да се захтевају само тестови на корона вирус пре и после путовања, пренео је Ројтерс.

Узимајући у обзир најновију ситуацију с корона вирусом, варијанте и доказе о ефикасности вакцина, унапред ћемо потврдити да ли неесенцијална међународна путовања могу да се наставе 17. маја или ћемо морати дуже да сачекамо да се укину ограничења на путовања, навела је британска влада.

Џонсон је на конференцији за новинаре рекао да се нада да ће неесецијална међународна путовања поново почети од 17. маја, не желећи да потцени све већи број случајева ковид-19.

Британски медији су сугерисали да би земље на зеленој листи, који захтевају тестирање пре и после путовања, могле бити Португалија, Малта, Израел, Уједињени Арапски Емирати и САД.

Џонсон је навео да би планирано поновно отварање економије могло да се догоди наредне недеље, са отварањем свих продавница, теретана, фризера и угоститељских зона на отвореном у Енглеској.

Вакцинација се брзо одвија у Британији и број заражених опада, казао је Џонсон и додао да би Енглеска могла да од 12. априла пређе на фазу два свог плана изласка из закључавања.

У понедељак, 12. априла, идем и сам у паб и опрезно али неповратно ћу подићи криглу од пола литре пива на своје усне, истакао је британски премијер.

Он је, такође, потврдио да влада разматра систем сертификације статуса ковид-19 или "пасоше вакцине" да би поново могли да се организују већи догађаји и организују путовања.

Желим да нагласим да постоје сложена, етичка и практична питања ... покренута идејом о статусу ковид сертификата... користећи само вакцинацију, рекао је Џонсон.

Према његовим речима, о овоме се мора размишљати веома опрезно како систем не би био дискриминаторски.

Људима неће бити потребан сертификат о вакцини за пабове, фризера или продавнице, истакао је Џонсон.

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести