Дојче веле: ЕУ се свађа око Брегзита

САЛЦБУРГ: Европска унија се свађа око Брегзита, наводи Дојче веле у анализи неформалног самита лидера ЕУ у Салцбургу, истичући да немачка канцеларка Ангела Меркел тражи кооперативност у преговорима око Брегзита, док британска премијерка Тереза Меј од Европљана тражи уступке. 
EU, zastava Foto: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Истовремено, напомиње Дојче веле, настављају се и препирке око избеглица. Оцењујући да Меркелова жели да говори само о позитивним стварима, као што је питање безбедности, Дојче веле истиче да немачка канцеларка не говори о економским везама. С друге стране, указује, Мејова жели заједничко тржиште робе, на шта ЕУ не жели да пристане. 

"Ангела Меркел жели да се преговори око изласка Велике Британије из Европске уније одвијају у доброј атмосфери. С обзиром на то колико је расправа контроверзна, то је прилично велики захтев. Преговарачи, додуше, углавном успевају да остану у дипломатским оквирима, али наводно је измеду Мишела Барнијеа, који преговара у име Брисела, и његовог британског колеге већ било варница: британски министар за Брегзит Доминик Раб уме жестоко да насрће на европске позиције", истиче Дојче веле.

Подсећа и да је Тереза Меј рекла да је британска влада у разговорима "разрадила нове позиције", те да је изразила уверење да ће се, уз добру вољу и ангажман, постићи споразум који ће бити добар за обе стране.Међутим, како оцењује, то ће ићи тешко због тога што се ставови двеју страна делимично међусобно искључују. 

"А посебно запињу када је реч о ирској граници", напомиње Дојче веле истичући да Барније намерава да представи нови предлог према којем би контрола робе убудуће могла да се обавља и у лукама, далеко од границе, или техничким регистровањем. 

"Европска унија на тај нацин излази у сусрет британској страни, али Лондон ипак по том питању и даље остаје принципијелан и не жели да прихвати границу у ирском мору, чак и ако би она била тамо само теоретски", наводи Дојче веле. 

С друге стране, напомиње, захтев Терезе Меј према којем би заједницко тржиште постојало само за робу, што британска премијерка види као једино право решење (Цхеqуерс план), прелази црвену линију ЕУ. "У Салцбургу, међутим, то нико не говори отворено, јер премијери желе да њихова британска колегиница ''преживи'' страначки конгрес конзервативаца који се одржава за 10 дана, односно да преживи нападе јастребова меду брегзитовцима", указује Дојче веле.

Истовремено, наводи, председавајући Савета ЕУ Доналд Туск покушава да пробуди савест код шефова влада чланица ЕУ када су у питању избеглице.Указујући да је ове године у Европу стигло мање од 100.000 избеглица, односно мање него пре избијања избегличке кризе, Туск је позвао чланице да се сада концентришу на решавање оних проблема који заиста постоје. 

"Не смеју се, нагласио је, стварати два табора – с једне стране они који траже решења, а с друге они који ''користе ситуацију за своје политичке игрице", поручио је Туск.Иако, тврди Дојче веле, није споменуо никаква имена, може се претпоставити да је мислио на Мадајрску, Пољску и Италију. 

Наводи и да аустријски канцелар Себастијан Курц себе види као предводника покрета који инсистира на одбрани од било какве миграције и да се залаже за јачање јединица граничне службе ЕУ Фронтекс, као што је договорено у јуну како би се стало на крај илегалној миграцији преко Средоземног мора. 

Подсећајући да је ЕК у Бриселу израдила предлог који предвиђа финансирање Фронтекса и повећање броја његових службеника на 10.000, Дојче веле истиче да је Курц рекао да у Италији, Грчкој и Шпанији постоје страхови да би то могло да им одузме део суверенитета. И мађарски премијер Виктор Орбан, напомиње, поново је имао замерке на рачун Фронтекса.

"То је наш посао", рекао је Орбан наводећи да му не треба помоћ при заштити мађарских граница. 

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести