Додик: Захвалност Кини, Српска учинила све да набави вакцине

БАЊАЛУКА: Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик захвалио је Кини за вакцине Синофарм које су стигле у Републику Српску.
dodik
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Додик је, након што је дочекао контигент од 80.000 кинеских вакцина, напоменуо да је током дана разговарао са представником Светске здравствене организације за Европу који је рекао да ће вакцина "синофарм" за седам дана добити сертификат, што значи да ће бити у употреби у целом свету, преноси РТРС.

То је наравно добра ствар и радује ме што сам у истом дану то сазнао и што су стигле вакцине, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је ова испорука плаћена у априлу, а већ данас је стигла, док су вакцине из Ковакс механизма плаћене у децембру и требало је да дођу Фајзерове и друге, а још их нема на видику.

Поносан сам на оно што смо радили, јер смо упркос силним оспоравањима успели да обезбедимо вакцине. Република Српска, да није сама урадила ово што је урадила, данас не би имала ниједну вакцину, рекао је Додик.

Он је истакао да је реч о највећој испоруци вакцина против вируса корона за БиХ, поготово за Српску.

Сигуран сам да у том погледу Република Српска сада стабилно стоји, додао је Додик и напоменуо да је Федерација БиХ упорно одбијала да буде део набавки руских и кинеских вакцина.

Он је напоменуо да су Влада Републике Српске и њене институције, као и сви који раде у заједничким институцијама, учинили све да у сарадњи са пријатељима обезбеде могућност за куповину кинеске вакцине.

Додик каже да не зна када ће стићи "фајзерове" вакцине, а што се тиче руских вакцина, рекао је да се ради на томе.

Он је истакао ефикасност Српске у набавци вакцина, те навео да већ има више од 200.000 извесних вакцина, а биће, како је рекао, и више, што ће допринети општој имунизацији становништва.

То ће допринети да се обезбеди стабилност за економију и укупне односе међу људима, рекао је Додик и захвалио свим досадашњим донаторима, пре свега, Кини као једном од највећих, али и Србији, Словенији који су достављали количину коју су били у могућност да дају.

Он је изјавио да верује да је Српска сада у једном стабилном периоду.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести