Додик: Вратити се слову Дејтона или независност РС

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да би Скупштина Републике Српске требало да поништи све што је изван Устава и Дејтонског споразума.
banjaluka
Фото: Youtube Printscreen

Већ дуго мислим да ствари морају ићи тако што ћемо у Народној скупштини поништити све одлуке и повући сагласности које смо дали у прошлом времену, као што је сагласност за војску, као и да се повучемо из те структуре, из споразума о индиректним порезима и из споразума о Високом судском и тужилчком савету јер видимо шта раде горе, рекао је Додик за РТРС.

Сматра да треба поништити постојање СИПА на простору Републике Српске, индиректних пореза и свих институција које су настале на томе.

Додик је истакао да је потребно вратити се на слово Дејтона, односно изворни Дејтонски споразум.

Неопходно је, каже, ''да скупштина да рок Влади од три месеца да припреми ново законодавство, да успостави службу индиректних пореза Републике Српске, Војску и ВСТС Српске'', додајући да је важно одбацити надлежности Уставног суда, а све законе које је високи представник икада донео прогласити неважећим на простору РС.

Прихватити искључиво оно што пише у Дејтону, то значи редукцију Савета министара на три министарства, два председвајућа и да буде помоћно тело Председништва БиХ и ништа више. Укинути примену закона у Савету министара на простору Републике Српске и у неком кондиционалу од пар месеци израдити ново законодавство на простору Српске, каже Додик.

Ако тако не буде, његов је став да треба ући у проглашење независности Републике Српске на миран начин, наводи РТРС.

Цвијановић: Важан одговор Српске на одлуку Уставног суда

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да је одлука Уставног суда БиХ којом се РС оспорава власништво над шумама једна у низу узурпација надлежности РС, али да је важно да републичке институције имају на то адекватан одговор.

Раније смо видели за пољопривредно земљиште и ко зна шта ће им још пасти на памет, рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Према њеним речима, важно је да Република Српска има адекватан одговор на то, односно адекватне одлуке кроз републичке институције, како би се све вратило у редовне уставне токове, преноси РТРС.

Цвијановић је нагласила да је Република Српска дала сагласност за један сасвим другачији уставни миље.

То је оно што смо добили кроз Анекс четири Дејтонског споразума и што је постигло општу сагласност у БиХ. Све оно што се дешавало након тога кроз наметање одлука високих представника, последњих година и кроз интервенције Уставног суда БиХ јесу измене уставног система, нагласила је она.

Цвијановић је истакла да оно што забрињава је управо недостатак те правне сигурности.

Неко ко је требало да буде главни заштитник Устава и уставности мења Устав и креира нека нова правила и то су недопустиве ствари. Ценим да је разлог за то што је БиХ један експеримент у којој, нажалост, још седе три странца као судије у Уставном суду БиХ и заједно служе као гласачка машинерија најчешће са бошњачким судијама и доводе до оваквих ситуација, рекла је Цвијановић.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести