Додик: Одржати посебну седницу, вратити се изворном Дејтону

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да треба да разговара са председником Парламента Српске о посебној седници на којој би се одбацило све што је урадио високи представник било када и како би се вратили изворном Дејтонском споразуму.
dodik1
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Колико сам чуо и ови из опозиције мисле да треба посебним седницама одговорити. Мислим да треба одговорити радикално, одбацити све што је урадио високи представник било када, вратити се искључиво на слово Дејтонског споразума, рекао је Додик.

Поновио је да Савет безбедности УН није именовао високог представника, као и да Република Српска не прихвата наметања, преноси РТРС.

То је тиха смрт, ми се боримо против тога, боримо се да Република Српска има свој статус, рекао је Додик и оценио да су у Уставном суду БиХ произвели праксу да Српској отимају све и сматрају да је то уставно.

Он је запитао шта с оним одредбама Устава да све што није изричито дато БиХ припада ентитетима.

Нигде не пише да је њима дато земљиште, као и зашто Уставни суд није поништио забрану располагања државном имовином Републике Српске коју је написао Педи Ешдаун, истиче Додик.

Додик каже да сагласност Републике Српске, коју је дала за војску, треба повући и у року од шест мјесеци формирати своју војску.

Ако они не желе да на тај начин живимо у БиХ, у складу са Уставом и Дејтоном, онда треба да се прогласимо незавинсном земљом шта год ко мислио. Ово овако је тиха смрт, поручио је Додик.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести