Десетине хиљада Словака на улицама због убиства новинара

БРАТИСЛАВА: Десетине хиљада људи протестовало је широм Словачке, захтевајући темељу истрагу убиства истраживачког новинара Јана Куцијака и његове веренице.
slovacka protesti, tanjug ap
Фото: Tanjug (Milan Kapusta/TASR via AP)

Демонстранти су захтевали и промене у влади. Протести су се одржали у центру словачке престонице, Братислави, као и у десетини других места широм Словачке, као и у иностранству, наводи АП.

Агенција додаје да су ово највећи протести у Словачкој још од Плишане револуције, 1989. године, која је довела до пада комунистичког режима.

Организатори протеста захтевају да се у истрагу о убиству Куцијака укључе и страни експерти, а траже и нову истрагу, достојну поверења и без људи повезаних са организованим криминалом и корупцијом.

Премијер Словачке Роберт Фицо претходно је изјавио да би амерички милијардер мађарског порекла Џорџ Сорош могао да умешан у протесте покренуте широм Словачке након убиства Куцијака и његове веренице.

Он је такође рекао да поседује информације да би на протестима могло да избије насиље, наводи АП.

Фицо, председник Словачке Андреј Киска и председник словачког парламента Андреј Данко нису успели да се договоре око заједничке декларације којом би смирили ситуацију у Словачкој након убиства Куцијака и његове веренице.

Након састанка тројице словачких званичника, Данко је рекао да нису могли да се договоре око јединствене верзије говора.

На протестима широм земље, демонстранти су захтевали темељу истрагу Куцијаковог убиства и његове веренице, убијених 25. фебруара у свом стану.

Пре него што је убијен, Куцијак је радио на причи о утицају италијанске мафије у Словачкој, као и о могућим везама мафије са сарадницима блиским Фицу.

Ројтерс преноси да је Фицо најавио да ће се састати са својим коалиционим партнерима како би разговарали о начину да очувају целовитост владе након убиства новинара.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести