Дели:  Убрзати отварање поглавља са Србијом

СТРАЗБУР:  Посланик Мађарског Фидеса у Европском парламенту и члан парламентарне делегације ЕУ-Србија Андор Дели позвао је Бугарску као председавајућег ЕУ да убрза отварање преговарачких поглавља са Србијом и упозорио да ЕУ не сме да изгуби главну улогу на Западном Балкану.
Evropski parlament Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

 "За уморну политику проширења, 2018. година може донети нови преокрет и замах. Због њене геостратешке позиције, велике силе упорно покушавају да стекну политички утицај на простору Западног Балкана. Међутим, Европска Унија не сме допустити да изгуби главну улогу", рекао је Дели.

Доследне политичке поруке и опипљиви резултати су, како је навео, преко потребни у региону, а одговорност за њих није само на државама кандидатима, него и на Европској унији. 

"Уједно позивам бугарско председавање да убрза динамику отварања преговарачких поглавља са Србијом, јер уз садашњи темпо тешко да је остварљива 2025. г. као датум придружења који је одређен од стране председника Европске комисије, Жан-Клода Јункера" истакао је он поводом дебате о бугарском председавању ЕУ у ЕП. 

Мађарска искрено подржава проширење ЕУ према Западном Балкану, додао је Дели изразивши уверење да ће председавање Бугарске, као земље из региона, унети нову енергију у политику проширења, у чему, како је додао, може да рачуна на подршку како Мађарске тако и делегације Фидес-а у Европском парламенту.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести