Црна Гора у знаку литија и пливања за Часни крст

ПОДГОРИЦА: Широм Црне Горе је одржано традиционално богојављенско пливање за Часни крст које су организовале црквене општине.
casni krst FF--5498
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Међу 50 младића, у Беранама је до Часног крста први допливао најмлађи учесник - деветогодишњи Александар Ралевић.

Реку Лим је пре пливања освештао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је касније свим учесницима пливања уручио медаље и честитао празник Богојављење.

Јоаникије је раније служио литургију у манастиру Ђурђеви ступови, а затим и предводио литију од више хиљада грађана од манастира до градског моста, испод којег је обављено освештање воде и пливање, преносе подгоричке Вијести.

Ту су били младићи и ђевојке су у црногорским народним ношњама, док су окупљени клицали "Не дамо светиње".

Ненад Милићевић (25) из Бистрице први је, међу 43 учесника, допливао до Часног крста на реци Лим у Бијелом Пољу.
После пливања на Лиму кренула је традиционална Лимска регата са осам чамаца и 60 учесника.

Око 40 момака који су у Даниловграду пливали за Часни крст договорили су се да пусте једину даму међу њима да победи - девојчицу Кристину Шкатарић.

Претходно је даниловградским улицама одржана Богојављенска литија коју је предводио епископ диоклијски Методије, са свештенством.

У Херцег Новом, поводом Богојављења, на Шкверу је одржано пливање на којем су најбржи били Никола Радонић (18) и Игор Балтић (16), преноси Радио Херцег Нови.

Како се наводи, ове године је учествовао рекордан број пливача - 68, а међу њима је најмлађи био дванаестогодишњак Ђорђе Васиљевић, а најстарија Рускиња Лаура Федорова.

Филип Бакић први је од 80 учесника допливао до крста на богојављенском пливању које је Српска православна црквена општина организовала у Бечићима код цркве Св. Томе.

У Бару је победник пливања за Часни крст Лука Вучковић.

Пливало се за чцасни крст и у Улцињу, преносе Новости.

Педесетак младића, али и једна Рускиња такмичили су се у прохладној морској води, а до крста је први стигао Далибор Марковић.

И улицама Подгорице прошла је велика литија, након које се обавило саборно крштење и пливање за Часни крст.

Хиљаде верника предводио је митрополит Амфилохије.

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести