Ципрас и Заев добили Хесенску награду за мир за 2020.

Хесенска награда за мир за 2020. годину додељена је премијеру Северне Македоније Зорану Заеву и бившем премијеру Грчке Алексису Ципрасу, саопштио је Борис Рајн, председник Покрајинског парламента Хесена
cipras zaev, epa
Фото: Aleksis Cipras i Zoran Zaev, foto: EPA (RONALD WITTEK)

АТИНА: Хесенска награда за мир за 2020. годину додељена је премијеру Северне Македоније Зорану Заеву и бившем премијеру Грчке Алексису Ципрасу, саопштила је данас главна грчка опозициона странка Сириза.

Одлуку о додели награде је саопштио Борис Рајн, председник Покрајинског парламента Хесена, пренела је АНА.

Заев и Ципрас добили су награду за решавање спора око имена македонске државе и договора да њен будући назив буде Република Северна Македонија.

Хесенском наградом за мир одајемо почаст двојици људи који су радили на миру и међународном разумевању и који су успели да реше сукоб који сеже далеко у историју, рекао је Рајн, објашњавајући зашто је награда додељена Заеву и Ципрасу.

Сириза је навела да се Хесенска награда за мир додељује сваке године

личностима са међународним престижом и неспорним доприносом у решавању разлика које сежу много година уназад и у одбрани међународног права и права народа.

Међу добитницима награде су Далај Лама, Карла дел Понте, Федерика Могерини, шефови држава, дипломате и политичари који су дали допринос мирном решавању дугогодишњих сукоба.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести