Ципрас: Грађани нам још нису окренули леђа

АТИНА: Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да грађани Грчке још нису окренули леђа његовој СИРИЗИ, наводећи да је исход превремених парламентарних избора и даље отворено питање, преноси агенција АНА-МПА. 
cipras kvadriterala
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Ципрас је у предизборној кампањи позвао лидера опозиционе Нове демократије Киријакоса Мицотакиса да објасни зашто су у грчком систему социјалног осигурања потребна реструктурирања, оптуживши га да је план његове странке да примора грађане да плачају доприносе приватним компанијама, стварајући тако велики јаз у пензионом систему, 

Он је додао да лидер Нове демократије планира да укине додатне пензије ако победи на изборима. 

Са друге стране, Мицотакис је позвао све грађане да учествују на изборима, нагласивши да ће тиме одлучити да ли ће земља изаћи из кризе или наставити пропадање. 

Мицотакис је обећао смањење пореза за компаније у 2020. годину, као и смањење пореза на имовину од јесени ове године. 

Такође је напоменуо да у 2019. години нема фискалног простора за додатне прензије које су дате пре европских избора уместо у децембру, те да их не може дати поново на крају ове године. 

Уз поруку да се "избори могу комбиновати са плажама", Мицотакис је гостујући на грчком радију Реал ФМ позвао сународнике да нађу времена и да гласају, али и да посете грчке плаже. 

Превремени избори у Грчкој биће одржани 7. јула на захтев премијера и лидера владајуће СИРИЗЕ, а због лоших резултата његове странке на изборима за Европски парламент. 

Према последњим анкетама, које објављују грчки медији, опозициона Нова демократија је у предности између осам и 12 одсто у односу на владајућу СИРИЗУ. 

На основу таквих резултата аналитичари сматрају да ће опозициона Нова демократија освојити довољан број гласова за добијање 151 мандата од укупно 300 у грчком парламенту, што би јој омогућило да сама формира владу. 

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести