Цела Малта без струје због квара на подморском каблу

ВАЛЕТА: Малта се данас суочила, по други пут у мање од месец дана, са нестанком електричне енергије широм земље, односно са искључењем струје свим домаћинствима, предузећима и фабрикама, што је изазвало и саобраћајни хаос јер су семафори такође били угашени, јавља Ројтерс.
malta
Фото: Pixabay, ilustracija

Државни електроенергетски провајдер Енемалта потврдио је да на Малти нигде нема струје додајући да је подводни кабл којим се ово острво снабдева струјом са Сицилије изгледа узрок проблема.

Струја је нестала ујутро око 7:00 часова по ГМТ, а постепено је почела да "стиже" у поједине делове Малте нешто после 11 сати пре подне.

Претходни вишечасовни прекид напајања електричном енергијом, који се догодио 26. новембра, такоде је био изазван неисправношћу подморског кабла од Сицилије до Малте.

Малтешке електране имају довољне капацитете да подмире националне потребе за струјом, али се Енемалта претежно ослања на снабдевање струјом са Сицилије јер је јефтинија.

Због данашњег нестанка струје, два дана уочи Божића, трговци нису могли да користе ПОС терминале за платне картице, а у неким случајевима нису могли чак ни да отворе заштитне решетке на вратима и излозима својих продавница.

Са аеродрома на Малти су саопштили да раде нормално јер користе сопствене генераторе.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести