Чак 155 милиона људи погођено кризом у снабдевању храном

ЛОНДОН: Готово још 20 милиона људи суочило се са кризом у снабдевању храном прошле године, наводи се у најновијем извештају Глобалне мреже против кризе у снабдевању храном.
Namirnice, hrana Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Оружани сукоби и економски шокови - укључујући пандемију ковида-19 и екстремне временске услове - "гурнули" су најмање 155 милиона људи у акутну несигурност у снабдевању храном у 2020. години, што је петогодишњи рекорд, оцењено је у извештају, а преноси агенција Ројтерс.

Та хуманитарна агенција, коју су 2016. године основале Европска унија и Уједињене нације, упозорава да је акутна несигурност у снабдевању храном наставила да се погоршава од 2017. године, када је први пут у свом годишњем извештају указала на кризу у снабдевању храном.

"Морамо учинити све да зауставимо овај зачарани круг. У 21. веку нема места за глад и гладовање", изјавио је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

У најновијем извештају се упозорава и да се не очекује побољшање ситуације у овој години, пре свега због сукоба, али и пандемије ковида-19.

Двоје од троје људи погођених кризом у снабдевању храном у 2020. години је живело у Африци, мада ни други делови света нису поштеђени, као Јемен, Авганистан, Сирија и Хаитији, који су међу 10 најтеже погођених земаља.

"Пандемија ковида-19 открила је крхкост глобалног прехрамбеног система и потребе за праведнијим, одрживијим и отпорнијим системима", наводи се у заједничком саопштењу ЕУ, Организације Уједињених нација за храну, Светског програма за храну Уједињених нација и УСАИД-а.

У саопштењу се додаје да ће се криза са храном погоршати ако не дође до радикалне трансформације наших пољопривредно-прехрамбених система.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести