Цај Инг-вен: Што више Кина провоцира, Тајван мора бити мирнији

ПЕНГХУ: Председница Тајвана Цај Инг-вен изјавила је данас да њена земља неће дозволити Пекингу да изазове сукоб и поручила тајванским оружаним снагама током данашње посете да остану "хладне главе" иако кинески ратни авиони и бродови свакодневно маневришу у водама и у ваздушном простору надомак Тајвана.
Tajvanska predsednica Caj Ing-ven  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Тајванска председница Цај Инг-вен Фото: Youtube/printscreen

"Што више Кина провоцира, Тајван мора бити мирнији, али уздржаност не значи да не може бити и јаких контрамера ако буде потребно", рекла је председница Цаи Инг-вен обраћајући се припадницима оружаних снага током посете војној бази на линији фронта на једном острву у осетљивом Тајванском мореузу, преноси Ројтерс.

Кина је наставила са војним притиском на Тајван недељама након посете Тајпеју председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси почетком августа, подсећа се у извештају АП.

Одмах по одласку Пелоси са Тајвана Пекинг је узвратио великим војним поморским и ваздушним маневрима у близини Тајвана и лансирањем ракета изнад острва од којих су неке пале у јапанску економску зону што се сматра озбиљном ескалацијом.

Обилазећи јединице радарског осматрања, ПВО и морнарице, председница Цаи Инг-вен нагласила је да Тајван мора остати уздржан упркос свакодневним притисцима Кине.

"Нећемо изазивати спорове и бићемо уздржани, али то не значи да се нећемо супротставити. Наложила сам министарству народне одбране да благовремено предузме неопходне и снажне контрамере за одбрану безбедности земље и нашег ваздушног простора", рекла је председница Цаи, не улазећи у детаље.

Откако је Кина започела своје вежбе овог месеца, тајвански ратни бродови и борбени авиони стационирани у Penghuu редовно патролирају наоружани бојевом муницијом, потврдили су тајвански официри новинарима.

Капетан тајванске фрегате Ли Куанг-пинг потврдио је новинарима да се редовно размењују радио упозорења са кинеским ратним бродовима.

Међутим, Тајван је недавно био посебно узнемирен активностима кинеских беспилотних летелица веома близу обала острва, што је председница Цаи оценила као део рата који Кина води у "сивој зони".

Тајванске оружане снаге су добро опремљене, али су мање од кинеских.

У ваздухопловној бази Магонг, Цаи су дочекали војни пилоти испред борбеног авиона тајванске производње.

Председница Цаи спроводи програм модернизације оружаних снага Тајвана и повећање буџета за потребе националне одбране сматра приоритетом.

Истовремено Кина поручује да "сепаратистичке снаге" Тајвана и САД одбијањем суверенитета Кине над Тајваном стварају нестабилност.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести