Будимпешта: Ухапшен водећи мађарски бизнисмен

БУДИМПЕШТА: Водећи мађарски бизнисмен Ласло Биђе ухапшен је данас под сумњом да је начинио низ кривичних дела, међу којима су превара и малверзација вредна две милијарде форинти (5,6 милиона евра), пренео је Ројтерс.
Mađarska policija foto: youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Биђе је десети најбогатији Мађар чије је богатство процењено на 385 милиона долара, према подацима сајта напи.ху.Власник је неколико великих фирми у компанији, од којих је најважнија Нитрођенмувек.

Из мађарског јавног тужилаштва су поручили да су они "иницирали хапшење човека због корупције вредне 800 милиона форинти (2,2 милиона евра), док је незаконито узео две милијарде форинти из своје компаније".

Иако из тужилаштва нису открили Биђеов идентитет, рекли су да је у питању предузетник из Њиређихазе, али су додали да постоји још један сличан случај против њега, што је опис који одговара Биђеу, додаје Ројтерс.

Његов син Золтан, главни стратег у Нитрођенмувеку, потврдио је Ројтерсу да је његов отац у притвору.

У изјави државној агенцији МТИ од среде, компанија Нитрођенмувек наводи да су оптужбе "потпуно неосноване".

"Нитрођенмувек ће предузети сва легална средства да одбрани себе и Ласла Биђеа против неправедних оптужби на рачун компаније. Мотив је јасан, да се застраши и омаловажи наш директор Ласло", пише у саопштењу.

Њему прети затворска казна од пет до десет година затвора, закључује Ројтерс.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести