Британија на путу да избегне рецесију

ЛОНДОН:  Посрнула британска економија је изгледа на путу да избегне рецесију уочи приближавања рока за њен излазак из Европске уније овог месеца, показали су данас објављени званични подаци.
britanija, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Pavel Golovkin)

Бруто домаћи производ (БДП) Британије је у три месеца закључно са августом порастао за 0,3 одсто, надмашивши тако све прогнозе економиста које је анкетирао Ројтерс и убрзавши у односу на навише ревидирани раст од 0,1 одсто у три месеца закључно са јулом, преноси агенција Ројтерс.

Само у августу, БДП Британије је пао за 0,1 одсто у односу на претходни месец, док је податак о расту БДП-а за јул ревидиран навише, на 0,4 одсто, саопштила је британска Канцеларија за статистику.После бољих од очекиваних података, фунта је ојачала према амреичком долару.

"Економија је поново добила одређени замајац, али кључно обележје је да се и даље креће ка слабијем расту. Потешкоће које проузрокује велико успоравање глобалне економије и неизвесности код куће, указују на будући слабији раст", оценио је Јан Стјуарт, главни економиста ревизорско-консултантске куће Дилојт.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести